angest och marknadsbesok

Hejsan hoppsan!
Har sitter jag och har angest, jajjemensan, har gjort av med alldeles for mycket pengar, har en forbannad ogoninflammation som har kommit tillbaks och min ena orsnibb ar infekterad!

Egentligen ar det inte sa farligt, pappa har varit snall och erbjudit sig lana ut pengar (tack varldens basta pappa!), mamma ska ringa min ogonlakare hemma i Sverige for att se vad  han tycker att jag ska gora (tack varldens basta mamma!), forhoppningsvis kan jag vanta med att ga till lakaren tills jag kommer hem, jag vill inte ens veta vad de anvander for tortyrredskap har for att undersoka ogon! Och min orsnibb far nog laka av sig sjalv, sa far jag sluta anvanda orengorda orhangen jag kopt pa marknader.

Annars ar det toppen har! Och battre ska det bli for pa tisdag kommer Daniel, Erik och Sibylla fran Playa Colorada hit! Det behovs lite liv i huset har, det ar ratt tyst nu, sarskillt eftersom de tva islanningarna som helt klart ar husets roligaste personer ar och reser over helgen. Sa det har varit en tyst helg, bara jag, en geologist, en karlekskrank mycket marklig hollandare och min 18ariga rumskompis fran England som mest far mig att kanna mig gamal.

Iforrgar var jag och Lucy till en marknad har i Merida, Mercado Principal, det var riktigt haftigt, har nog aldrig sett sa manga saker pa ett och samma stalle! De hade allt fran souvenirer till klader till mat, och alla lukter som fanns, fran blommor och nysnidat tra till gamal torkad fisk! Idag har vi gatt runt i stan och tittat pa utsikter, det ar jattefin dag idag med sol och varme, det har inte varit sa mycket sant har an, jag ska inte pasta att det har varit kallt for da blir ni val tokiga men 20 grader for oss har ar valdigt kyligt!

Lite bilder fran marknaden och idag!

  


 


Avslutar pa traditionellt venezuleanskt vis med lite politisk propaganda!

Vardagsliv

Jag trodde jag skulle borja blogga jattemycket nu nar jag har internet sa nara tillhands. Men sa blev det visst inte, storsta anledningen ar att det inte hander lika mycket nu som det gjort de forsta nio veckorna. Den har tiden i Merida ar valdigt annorlunda fran resten av resan. Har kan man visserligen hitta aventyr men jag har inte samma lust langre, just nu trivs jag ratt bra med att bara leva vanligt, utan aventyr och bara ha lite vardagsliv for forsta gangen pa valdigt lange. Jag gar till tidningen pa morgonen, slutar vid lunch, ater lunch, kollar pa TV, gar hit till Internetcafet, promenerar lite och har det valdigt bra! Jag har inte ens gatt ut pa krogen an, det far mig att kanna mig lite trakig iforsig, men det har bara inte blivit av, jag gar upp sa tidigt varje morgon, och forsta helgen var jag ju sjuk, och den har var allt stangt pa grund av valet. Jag har i allafall varit pa hemmafest! Det var roligt, roligast var nog att fester hemma hos folk inte skiljer sig sa mycket fran hemmafester hemma i Sverige. Stora skillnaden har ar att de bor samre och dansar battre! Det var kul! Borjar trivas har mer och mer for varje dag som gar, killarna och tjejen har ar riktigt roliga att hanga med. Annars flyter det pa som vanligt har, inget drama och inga aventyr, sa jag bjuder pa lite bilder som min rumskompis Lucy tagit.


Varat hus, det gula till hoger.


Utsikten fran vart matrum pa tredje vaningen, bergen omger hela stan.


Utsikt fran vart matrum fast fran ett annat hall


Berg berg berg..


Konstigt kanske ta att med en bild pa en kyrkogard men jag tyckte den var himla fin.


En manad kvar till jul! Vi forsoker fa till lite julstammning hemma i varmen! (Jag ser gravid ut pa bilden, men inte i verkligheten, bara sa ni vet, det ar bara kameran som hatar mig i vanlig ordning)


Pokerkvall med grabbarna.

politik och flortiga kollegor

Nu har min praktik borjat dra igang ordentligt och jag kanner mig mycket battre an forut sa nu kanns det mesta mycket battre, det var tungt att vara sjuk forra veckan men det blir desto lattare nar jag massa folk darhemma som verkar bry sig om mig! Det gor mig glad och pa natt satt friskare!

Nu jar jag som sagt fatt in lite rutin pa tidningen, kanns bra. Men den totala forvirringen finns fortfarande dar, inte bara nar det galler spraket, utan aven hur manniskor beter sig som jobbar pa tidningar. Jag har alla dagar varit pa flygplatsen har i Merida for att vara med pa politiska presskonferenser, och de ar manga da det ar val av ny guvenor pa sondag. Dar ar det alltid ungefar samma manniskor, fotografer, journalister och annat viktigt folk och nu borjar de kanna igen mig och jag har till och med kommit i kindpusstadiet med vissa av dem, det ar trevligt. Det markliga ar att jag, inom loppet av tva timmar den har morgonen, hinner fa telefonnummret av tre olika manliga "kollegor" som vill ses, dejta eller visa mig stan! Det hela gor mig valdigt nervos eftersom jag antagligen kommer fortsatta traffa dessa manniskor i tva veckor till, de kommer alldeles snart att upptacka att jag inte alls kommer att ringa dem. Har ni nan bra ide hur jag ska slingra mig ur den har situationen?

Anledningen till att man ar sa popular harnere ar ratt latt att klura ut. Har i Merida finns knappt turister, och de fa som finns traffar sallan de som jobbar pa tidningar. Sa nar da jag kommer, med sjukt blek hud och blaa ogon blir det lite av en uppstandelse. Tva fotografer har vid flera tillfallen borjat ta flera kort pa mig, vilket gor mig sjukt nervos. Och mannen har ar valdigt flortiga mot alla tjejer, forstar inte riktigt hur de kvinnliga journalisterna star ut eller hur de manliga orkar halla pa hela tiden. Den enda som inte ar flortig mot mig alls ar journalisten jag gar med, han daremot anvander mig som natt sorts lockbete for att fa uppmarksamhet av de han vill intervjua. Sa fort det kommer nagon av betydelse foser han fram mig for att halsa, mycket markligt.

Men det ar riktigt intressant att vara med och se hur politiken fungerar har nere. Det finns massor att beratta om detta men kortfattat kan jag saga att det ar mer dramatiskt har an hemma. Presidenten Hugo Chavez ar alskad av de fattiga och hatad bland medelklassen och de rika. Anledningen ar de rika blir av med sina agor och de fattiga far mer, extrem socialism skulle jag kalla det for. Det ar valdigt svart att sjalv skapa sig en uppfattning om huruvida han ar bra eller inte, situationen har ar sa olik var darhemma att det ar svart for oss att se bra losningar, om de ens finns. Fattigdommen ar stor har och darfor har Chavez kvar sin popularitet, och visst ar det bra att bekampa fattigdommen eftersom den ofta leder till kriminalitet och andra problem, men att lata oskyldiga manniskor lida for att hjalpa andra ar fel satt tycker jag. Ett annat problem ar att om man rostar emot Chavez och hans parti kan man inte fa jobb inom statliga foretag mer, vilket minskar chanserna ratt mycket att fa jobb, det luktar diktatur langa vagar och plotsligt kanns det inte lika jobbigt att ha Reinfeldt darhemma. Han leder iallafall inga millitarkupper och annat hemskt for att uppratthalla sin makt.



Det har kanske inte var det roligaste inlagget jag har skrivit men jag behovde skriva av mig! Nasta inlagg blir roligare, kanske till och med tar med en bild eller tva!

mitt i resankris

Ja, det blir latt sa nar man mitt i natten ligger over toakanten och spyr. Ja, det har hant, efter en veckas illamende, dunderforkylning och trotthet. Och da, dar vid toasitsen langtade jag faktiskt hem, riktigt ordentligt. Jag har inte gjort det pa hela resan, bara saknat alla darhemma men da langtade jag riktigt ordentligt, och kande att det ar forjavligt att det ar lika langt kvar pa resan som har gatt. Men efter den natten borjade det antligen vanda och nu mar jag nastan som vanligt igen. Jag hoppas och tror att det var svackan pa min resa och att det inte hander igen, har ju haft sa kul hela tiden men jag blir liksom lite svar att tass med nar jag har mina svackor, da ar allt skit och det kommer enligt mig aldrig att bli bra igen, men jag klarade mig ur det helt pa egen hand och nu kanner jag mig till och med lite haftig som har legat och spytt helt sjalv i ett frammande land utan att bryta hop totalt! Det ar verkligen en klycha men man lar sig faktiskt massor om sig sjalv nar man reser sahar! Till exempel att man ar mycket tuffare an vad man tror sig vara!

Men daremot kanns inte Sverige sa langt borta, blir hela tiden pamind om hur liten varlden ar, i spritaffaren finns absolut vodka, pa TV sag jag Annika Sorenstam och Zlatan samma dag och idag pa stan horde jag svenska. Och nar man sitter har framfor datorn glommer man nastan bort att man ar borta, man pratar pa msn, laser aftonbladet och kollar facebook precis som om man skulle vara hemma. Markligt det dar med teknik, det ar bara en sak som bara inte gar att fa har (forutom att traffa alla er), maten! Jag kan faktiskt saga att jag inte ar sa fortjust i Venezuleansk mat, den i Costa Rica var i safall battre. Har ar det bara ris och grytor med stora kottbitar med ben i for hela slanten, inte undra pa att man spyr tillslut. Ja vill ha losgodis, stuvade makaroner, kottbullar med lingonsylt, kanelbullar och nyponsoppa!!

Sa! nu har ja fatt spy (nu fick ja till det!) ur mig min mitt i resankris, nu ska jag borja njuta av tillvaron igen!

Forsta dagen pa jobbet

Nu har jag antligen borjat min praktik pa tidningen Pico Bolivar, en av dagstidningarna i stan. Och jag kan sammanfatta forsta dagen ratt kort; total forvirring, men roligt!

Igar var jag pa mote med chefsredaktoren pa tidningen, jag trodde syftet med det var att se vilken erfarenhet och vilka spanskakunskaper jag hade, men det visade sig snabbt att det ocksa var pa grund av att de haft problem med tidigare praktikant som inte klatt sig ordentligt och som rokt marijuana under arbetstid sa de ville om jag var en san typ. Som tur ar jag en ordentlig ung kvinna (inga fnysningar nu!) och hade till och med snofsat till mig i kladvag dagen till ara sa det var inga problem! Fick info om att forsta uppdraget blev att folja med en journalist till flygplatsen i Merida morgonen darpa, kande mig lite som Stina Dabrowski nar jag i imorse satte mig i taxin sjalv och fick en ahakansla och forstod hur haftigt allt det har ar! Val pa flygplatsen fick jag vanta trekvart innan min journalist dok upp, inga problem, jag har med rage lart mig att detta ar mañana mañanaland, det ar inte att forvanta sig natt annat. Journalisten pratade inte engelska och min spanska ar inte sa bra att jag kan prata journalistik och politik, det jag forstod var att det var en presskonferens for Meridas politiker och att en kand Guvernorskandidat aven var pa plats (tva av bilderna). Nar han dok upp var jag plotsligt vilktig att visa upp, innan han ens halsat pa alla journalister hade vi kindpussats och han gjort klart att han hellre pratade med mig pa tumanhand an gjorde intervjuer, tydligen ar intresset for ljusa tjejer storre an jag trodde har, att man inte kan ga ut genom dorren utan att killar borjar skrika och ropa efter en ar nagot vi har lart oss vanja oss vid men kommer man inte undan i seriosa politiska fall kommer man nog inte undan nagonstans! Kan ni tanka er varan Reinfeldt gora samma sak? :)

Imorgon ska jag till kontoret, gud vet vad ja ska gora da, eller om jag kommer att forsta natt men ja kor pa! Det har ar kul och en erfarenhet storre an jag kunde forestalla mig. Jag ar dock dalig fortfarande, jattetrott och mar illa men det ar pa battringsvagen, killarna i huset (jag ar anda tjejen nu nar min rumskompis har akt) maste tycka jag ar skittrakig, jag ligger mest och tittar pa TV och ar trott. Men snart ar jag frisk och rolig igen! 
 
  

Till Lena och Agnes: Ah va ni ar bra! Fortsatt braka sadar! :) Det ar det roligaste med internet att lasa era kommentarer! Ni har ju talang for skjutton!

Merida!

Hej allihop!
Antligen fick jag upp bilderna fran Gran Sabana igar! Forsta forsoket gick sadar, en blandning av blogg.se;s underbara servrar och Puerto la Cruzs fantastiska internetuppkoppling. Men nu ar jag i Merida och tar nya tag!
Det varit manga vandor kring resan hit och jag kan nog pasta att det inte ar bland det roligaste jag upplevt pa den har resan. Det hela borjade med att jag och tjejerna kom tillbaks till ett ekande tomt hus i Playa Colorada, det var verkligen inte samma sak att vara dar utan varat gang. Val dar blev jag riktigt sjuk, bade magsjuk och forkyld, passande nar man ska aka buss i 21 timmar! Som tur var hade Karin bra tabletter som gjorde mig battre i sista sekund! Pa sondag morgon akte tjejerna och efter det var det som tortyr att vara dar, aven fast det bara var nagra timmar, jag var fruktansvart uttrakad och nervos infor resan. Kl elva akte jag och German, en som jobbar i huset in till Puerto la Cruz for att ta bussen, det kandes bra att German foljde med mig till bussen trots att han kanske inte ar den smartaste personen jag mott har, men jag slapp vara ensam. Bussresan borjade bra, bussarna ar trots allt gjorda for langre distanser med bra benutrymme och sa, daremot visar de nan slags tortyrfilm vilket gor att jag far feberdrommar och kanner mig annu mer illa till mods under resan, ni vet ju hur mycket jag ogillar laskiga filmer! Pa kvallen blev bussen olidligt kall, det visste jag sedan den tidigare bussresan men det har var hemskt, fros hela natten tills det blev morgon och airconditionen gick sonder, pa tva roda blev det 40 grader varmt istallet i bussen! Visst later det som en trevlig resa!

Nagot bra tillslut; ar sa glad att reshelvetet ar over sa nu ar jag superglad over att vara har och stolt over att jag klarade av att bussa genom landet! Merida ar en stor stad med manga studenter vilket marks att fler ar bildade har och kan mer engelska, det ar visserligen daligt eftersom jag vill prata spanska, men det gor jag anda, aven fast venezuleanerna svarar pa engelska for att vara snalla! Det ar berg runt hela staden och det ska finnas massor att gora har! Inte minst utelivet ska vara bra men jag ska bli frisk innan jag provar pa det, har trottnat rejalt pa att vara sjuk nu. Huset jag bor i ar jattebra det med, Det ar en familj som haller i allt som bor pa nedervaningen sen har vi studenter tva vaningar med sovrum, tvrum (underbart! igar sag jag vanner och greys anatomy! Jag ar lycklig!), badrum, altan mm. De flesta som bor har tar spanskalektioner i huset eller volontarjobbar. Jag ska ju volontarjobba (om man nu kan kalla det det om man inte gor nan direkt nytta) pa en tidning men har inte kommit igang an da chefsredaktoren inte haft tid att traffa mig an, ska dit i morgon pa intervju sa hall tummana for mig!

Det kanns bra det har, det ar ett helt nytt liv efter Playa Colorada men det ska bli riktigt spannande att vara har. Inga bilder tagna an men det kommer! Nu ska jag forsoka ringa mamma och Agnes!

Hur asfaltsblomman blev vildmarksfreak, i bild!


Resan borjade med att vagen var avstangd pga demonstrationer, det ar valdigt vanligt har i Venezuela och nagot som hant valdigt ofta nar vi har varit har. Ofta ar det befolkningen som av nagot slags missnoje borjar branna dack pa vagarna sa bilarna inte kommer fram. Att protestera pa det har sattet ar valdigt givande eftersom vagarna ar sa viktiga har pga bostader, forsaljning och transport, darfor ar det till stor skada om vagarna inte ar oppna.


Da far man passa pa att stracka ut sig lite i bilen, och snacka lite skit med Karin!


Ibland ar vagarna avstangda av andra anledningar...


Framme vid campingen dar man inte kande sig sa trygg


Precis pa gransen till Gran Sabana, alla ska ut och ta kort pa utsikten, som vanligt! Vi var nog varre an japanerna i Stockholm ar!

l
In i bilen igen!


La Gran Sabana!


Framme vid forsta lagret, till hoger lag en fors med flera vattenfall som fick agera dusch, handfat och badkar.


Natterna var jattefina, man kan ju atminstonde forsoka fanga det pa bild..


Vi stannade till vid en fors och hoppade, sa roligt!!


Viktigt att halla for nasan, man vill ju inte fa kallsup!


Vi stannade och kollade pa utsikten, jattekul!!


Delar av basta ganget!


Lokalbefolkningen tvattar, de var sma till vaxten dar, eller?


Framme vid nasta lager, utsikten var val sadar...


Gladast!


Vildmarkstjejer!


Rorima, ett av fem berg vi hade som utsikt vid vart lager och stallet dar varan underbara grupp ar just nu, hoppas verkligen de har det bra!


Soluppgang sista morgonen i Gran Sabana och sista dagen med ganget, sorgligt..


Efter ett tardrypande farval akte vi mot Santa Elena, pa vagen stannade vi vid ett stalle dar de spelade in slutscenen i Jurasic Park


Sen lamnade vi vart Venezuela for en dag...


...for att ga over till...


...Brasilien!!


Dar shoppade vi loss...


Och drack Caprinias saklart!

Sa! Nu har ni full koll pa vad jag har sysslat med, vad har ni gjort da de senaste dagarna? :)

La Gran Sabana

Tro det eller ej, men jag har fatt tag i internet har ute i ingenstans! Idag har jag och de svenska tjejerna sagt hejda till gruppen och akt till en stad som heter Sant Elena, har ska vi sova en natt for att imorgon aka over till Brasilien och shoppa, sen bar det av hemmat till Playa Colorada igen innan jag aker till Merida pa lordag.

Att saga hejda till alla andra idag var det varsta hittils pa den har resan, vi har kommit varandra sa nara att vi har blivit som en stor familj, gar nu omkring med en stor klump i magen och saknar dom sa mycket. Som tur ar kommer jag att traffa nagra av dem igen, svenskarna Daniel och Erik kommer till Merida min sista vecka tillsammans med Sibylle fran Tyskland och Leslie fran Schweiz kommer till Colombia ett par dagar efter mig. Sa jag far trosta mig med det, och med att tanka pa vilken tur jag har som har fatt traffat alla dessa toppenmanniskor!

Nu till vad jag har sysslat med de senaste dagarna, hall i er (sarskillt du pappa, du kommer nog inte tro mig nu, men jag har varit i vildmarken, sovit i talt och varit utan elektricitet i fem natter, och jag gillade det! Det du!)

Dag 1 I Torsdags morgon lamnade vi lodget och akte i tva Jeepar genom Venezuela, en lang dag med alldeles for mycket folk i samma jeep massor av timmar. Nar vi antligen kom fram till campingplatsen var det redan morkt och det forsta vi far veta ar att det nagra dagar tidigare varit ranare dar som skjutit agaren tre ganger. Sa under kvallen och natten hade vi millitarer dar som vaktade, nar vi precis skulle krypa in i vara tralt kom en bat och millitarerna laddade sina vapen, men det kom inga ranare. Det var lite svart att somna den natten faktiskt.

Dag 2 Efter en overraskand bra natt i talt packade vi ihop vara saker och akte vidare mot Gran Sabana, vi akte igenom El Tigre som ar Venezuelas farligaste stad, for 30 ar sen fanns knappt nagra lagar dar, ett manniskoliv var inget vart och folk mordades var och varannan dag lat det som. Efter att ha kopt godis for fyra natter utan affar i en stad i narheten akte vi vidare i var tranga Jeep till Gran Sabana. Forst akte vi genom en djungel och ringlade oss uppat over 1000 m over havet. Sedan oppnades en enorm savann framfor oss. Det ar en underdrift att saga att det var vackert, det ar det basta stallet jag nagonsin har varit pa. Efter ett par timmar kom vi fram till stallet dar vi skulle spendera de forsta 2 natterna, em jattefin campingplats precis vid en fors och vattenfall dar vi fick ducha. Dagen flot pa bra och jag kande att jag borjade fa koll pa det har med vildmarksliv, tills det blev kvall.. det borjade med lite regn och overgick i sporegn och blast, alla stod under taket som vi hade over "koket" och vara vaskor nar vi ser ett talt ligga upp och ner. Och sjalvklart var det ju vart talt med alla vara vardesaker i. Sa den natten sov vi sju personer i en bil. jag vaknade flera ganger i panik att det skulle regna sa mycket att bilen skulle borja glida ner mot vattenfallet.


Dag 3
Vaknade lite stel i kroppen men glad, solen var tillbaks! Vi hade spanskalektioner och var ute och gick och klattrade langs vattenfallen. Pa kvallen var det battre vader och vi grillade och tittade pa den mest stjarnklara himel jag nansin sett, nagra av oss la ut vara liggunderlag under bar himel och bara lag ochg tittade och pratade. Det borjade dock regna in senare i varat talt sa vi svenska tjejer som delade talt och nagra till lag utomhus den natten.

Dag 4
Gick vi upp tidigt och packade ner lagret for att aka vidare, det kandes trist, men det var innan jag visste vart vi skulle aka. Vi stannade till vid ett vattenfall och en fors dar vi hoppade fran klipporna. Sen akte vi till den storsta staden i omradet Gran Sabana, San francisco. Dar at vi lunch och kopte souvenirer gjorda av jorden har, kopte massor bara for att forsoka spara kanslan av att vara har. Sen akte vi vidare genom det har vackra landskapet som paminner lite om svesnka fjallen pa sommrarna fast storre. Istallet for sma vattendrag finns har vattenfall och forsar overallt, och rund dessa lite skog och resten av landskapen ar oppet med kullar och stora klippiga berg. Finns det ett varldens ande sa ar det har! Jag ska lagga upp bilder sa fort jag ar tillbaks och har min kamerasladd igen. Andra campingplatsen lag pa en stor kulle med underbar utsikt at alla hall med fem stora berg pa ena sidan. Dar ville jag stanna, det var helt klart det vackraste jag nansin sett, ska se sen om det syns pa bilderna hur fint det ar men jag tvivlar pa det. Ni far tro mig istallet, eller folja med mig dit, for jag maste tillbaks. Pa kvallen borjade det blasa upp till storm sa vi fick flytta all packning till ett hus och stalla om talten sa de inte skulle flyga bort, men senare lugnade det ner sig och vi sov gott i talten.

Dag 5
Vaknade av att jag sovit hela natten utan liggunderlag och var helt iskall. Men det gjorde ju inget, var ju med toppenmanniskor pa ett toppenstalle! (det ar sant, jag klagade inte!) Dagen var lugn och vi tog det lugnt och laste spanska i solen, jag brande nasan illa sa nu ser jag lite ut som en clown.. Ingen storm den natten och jag fick ett liggunderlag, tittade pa stjarnorna igen och forsokte forsta att jag skulle lamna det stallet och alla manniskor.

Dag 6 (idag)
Vet ni ju redan vad jag sysslar med, sitter och skriver det kanske langsta inlagget hittils, men det ar for att det har har varit det basta pa hela resan hittils. Och nu ar det slut, sentimentala jag har svart att komma over det, da ar det tur att man har internet att glo pa, har suttit har alldeles for lange nu. Hoppas ni har det toppen darhemma! Saknar er alla massor!


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus